zavřít
Upravit životopis

Životopis

Slovenský herec, pedagóg František Výrostko sa narodil 14. mája 1954 v Buziciach, okres Košice.

V roku 1976 absolvoval štúdium na VŠMU v Bratislave. Odvtedy pôsobil v Slovenskom komornom divadle v Martine až do roku 1992. Od roku 1993 pôsobí opäť až do súčasnosti v SKD. V roku 2008 sa stal jeho riaditeľom. Pôsobí aj ako pedagóg, vedúci katedry herectva na Fakulte dramatických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Spolupracoval aj s Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a divadlom Nová scéna, kde účinkoval v predstavení Na skle maľované. Pôsobí aj v dabingu (najmä pre STV). V druhej polovici 80. rokov moderoval detskú reláciu Poďte s nami. Režijno-metodicky spolupracuje s detským amatérskym divadelným súborom.

Filmografia
1980: Živá voda
1980: O dievčine Rozprávočke (TV film)
1980: Návrat kráľovho muža (inscenácia)
1981: Vták nociar
1985: Tretí šarkan
1986: Chlap v dome (TV seriál)
1989: Počkaj ma v parku (TV film)
1989: Reverend (TV film)
1990: Keď hviezdy boli červené
1991: Zbytočné trápenia (TV film)
1991: Sluha dvoch pánov (TV film)
1995: Zuzka Turanová
1995: Medzivojnová kaviareň (TV film)
1996: Skon Paľa Ročku (TV film)
1996: Nové poriadky (TV film)
2000: Slovenský mariáš (TV film)
2010: Kriminálka Staré Mesto (TV seriál)
2012: Dr. Dokonalý (TV seriál)
2014: Kolonáda (TV seriál)

Ocenenie
Cena Literárneho fondu za postavu Tartuffa v inscenácii Tartuffe

Mohli by vás také zajímat…