zavřít
Upravit životopis

Životopis

Naďa Urbánková, rodným jménem Naděžda Balabánová se narodila 30.června 1939.
V roce 1957 se stala diplomovanou zdravotní sestrou. Po skončení školy se systematicky věnovala zdokonalování pěvecké i herecké profese.

V roce 1959 debutovala v činohře divadla v Pardubicích.

Systematicky postupovala až do inscenace Hoffmannových povídek v Laterně Magice a v roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmové produkce Kdyby tisíc klarinetů i do divadla Semafor.

Jako zpěvačka na sebe upozornila hned úvodními nahrávkami s Country Beatem Jiří Brabce Skála, Já záhadou se trápím a zejména duetem s Jiřím Grossmannem Drahý můj (všechny 1969).

V roce 1973 se poprvé představila právě s Country Beatem anglickému publiku na koncertech country festivalu ve Wembley a o rok později odjela poprvé do Nashvillu.

V dalších letech spolupracovala s orchestrem V. Hybše, působila v Hudebním divadle v Karlíně a ke spolupráci s Country Beatem se pak ještě vrátila v roce 1983.

To vyšlo album Naďa, které kromě nových verzí jejích dřívějších hitů uvedlo například písničky Vím, že přijdu do nebe a Ten kluk, co jezdil kolem nás.

Diskografie:
- 20 x Naďa Urbánková + Country Beat Jiřího Brabce
- Naďa

Filmografie
Herec: Když bylo PERPLEXU 16 milimetrů (1998) .... sebe

1989-1980:
- Nemožná (1987) .... zpěvačka

1979-1970:
- Hodinářova svatební cesta korálovým mořem (1979) .... zpěvačka
- Na samotě u lesa (1976) .... Zvonová
- Romance za korunu (1975) .... sebe
- Lucie a zázraky (1970) .... Petra
- Radúz a Mahulena (1970) (TV) .... sestra Mahuleny

1969-1960:
- Skřivánci na niti (1969) .... Lenka
- Pension pro svobodné pány (1967) .... dáma
- Sedm žen Alfonse Karáska (1967) (TV) .... role neurčena
- Ostře sledované vlaky (1966) .... Viktoria Freie
- Zločin v dívčí škole (1965) .... 2. Jak se koupe žena - Alena
- Kdyby tisíc klarinetů (1964) .... chovanka

účinkuje: Vzlety a pády (2000) (TV)
zpěv: Když bylo PERPLEXU 16 milimetrů (1998)

1989-1980:
- Fandy, ó Fandy (1983)

1979-1970:
- Písničky roku (1971) (TV)
- Písničky roku (1970) (TV)
- Nevěsta (1970)

1969-1960:
- Čierna minúta (1969)
- Dospěláci můžou všechno (1969)
- Rakev ve snu viděti (1968)
- Ach, ta vojna (1968) (TV)

Mohli by vás také zajímat…