zavřít
Upravit životopis

Životopis

Otto Lackovič byl divadelní i filmový herec, dabér.

Otto Lackovič se narodil ve Slovenském Hlohovci. V době Slovenského národního povstání se zapojil do protinacistického odboje a byl zraněn.

Od roku 1945 vystupoval Otto Lackovič na divadelních scénách v Nitře, Michalovcích, Prešově a v Žilině. Od roku 1955 působil v pražském Divadle satiry, které bylo Janem Werichem přejmenované na Divadlo ABC, a v roce 1962 zůstal ve svazku Městských divadel pražských. Ke konci života se objevoval v Divadle Skelet Pavla Trávníčka a v pražském Divadle na Jezerce, kde hostoval v komedii Kaviár nebo čočka.

Herectví Otto Lackoviče vynikalo smyslem pro karikaturu a nadsázku. Od počátku 50. let spolupracoval s českým a slovenským filmem. Jeho profesní život poznamenal režisér Dušan Klein, který Lackoviče zaškatulkoval jako cikána. Právě Dušan Klein se s Lackovičem objevil v roce 1953 v optimistické filmové agitce Můj přítel Fabián, kterou natočil režisér Jiří Weiss. V roli cikána se Otto Lackovič představil v několika filmech - Radikální řez, Kdo se bojí, utíká i jako drůbežář Fero v seriálu Františka Filipa Chalupáři.

Otto Lackovič byl oceněn za své celoživotní mistrovství v dabingu. Nadace Život umělce mu udělila cenu Senior Prix.

V 90. letech 20. století onemocněl Otto Lackovič jako silný kuřák rakovinou plic. Zemřel krátce před svými 81. narozeninami.

Filmografie Otto Lackoviče:

Filmografie Otto Lackoviče včetně prací pro televizi čítá přes sedm desítek titulů.

Můj přítel Fabián - 1953
Dnes večer všechno skončí - 1954
Jan Žižka - 1955
Větrná hora - 1955
Tenkrát o vánocích - 1958
105% alibi - 1958

Pochodně - 1960
Procesí k panence - 1961
Ikarie XB 1 - 1963
Když má svátek Dominika - 1967
Maratón - 1968

Čtyři vraždy stačí, drahoušku - 1970
Dívka na koštěti - 1971
Vražda v hotelu Excelsior - 1971
Tři nevinní - 1973
Parta hic - 1976
Případ mrtvých spolužáků - 1976
Já to tedy beru, šéfe! - 1978

Smrt talentovaného ševce - 1982
Sestřičky - 1983
Fešák Hubert - 1985
Kdo se bojí, utíká - 1986
Trhala fialky dynamitem - 1992
Bumerang - 1996

Další filmy a seriály:
Rodáci - 1968
30 případů majora Zemana - 1974
Chalupáři - 1975
Radikální řez - 1983
Synové a dcery Jakuba skláře - 1985
Kdo se bojí, utíká - 1986
Nesmrtelná teta - 1993
Bylo nás pět - 1994

Mohli by vás také zajímat…