zavřít
upravit profil

herečka, zpěvačka, konferenciérka, televizní a rozhlasová moderátorka

76 let,narozena: 28. 5. 1941 Praha, Protektorát Čechy a Morava 

Upravit životopis

Životopis

Pavlína Filipovská, narozená 28. května 1941 na pražském Žižkově, je česká herečka, zpěvačka, konferenciérka a televizní i rozhlasová moderátorka, dcera herce Františka Filipovského a matka novinářky Pavlíny Wolfové.

V roce 1958 začala působit jako hlasatelka televizních pořadů pro děti. Na AMU ji sice nevzali, ale úspěšnější byla na konkurzu do divadla Semafor, kde hrála a zpívala hned v první hře Člověk z půdy. Zpívala zde písničku Včera neděle byla, kterou posléze vydala i na desce, a ta se stala nejprodávanějším singlem u nás (až do vydání desky Holky z naší školky v 80. letech). Hrála i v dalších semaforských hrách (Šest žen, Zuzana není pro nikoho doma, Sekta, Papírové blues..), ve filmu Kdyby tisíc klarinetů zpívala další velký hit od Suchého a Šlitra Kapitáne, kam s tou lodí, v TV pořadu Vysílá studio A měla z jejich dílny píseň Aristofanes. Poté společně s Karlem Gottem a bratry Štaidlovými přešla do nově založeného divadla Apollo, vystupovala i v Rokoku a zahrála si několik drobnějších roliček ve filmu.

Od roku 1972 pracuje „na volné noze“, vystupuje v televizi, divadle a zejména rozhlase.

Výběr z filmografie:
1961 Procesí k Panence .... Jana
1963 Konkurs
1964 Kdyby tisíc klarinetů .... chovanka
1965 Pět miliónů svědků - zpěv
1967 Sedm žen Alfonse Karáska (TV) .... role neurčena
1967 Zelená pro Kmocha (TV) - zpěv
1967 Ta naše písnička česká .... Stázi
1968 Ach, ta vojna ...(TV) - zpěv
1969 Dospěláci můžou všechno .... Eva
1971 Lásky Emanuela Přibyla ...(TV)
1976 Dostaveníčko u Orloje ...(TV)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly ...(TV)

Výběr divadelní role:
Čtyři pokoje do zahrady
Lucerna aneb Boj o lípu

Pavlína Filipovská

76 let, herečka, zpěvačka, konferenciérka, televizní a rozhlasová moderátorka

Mohli by vás také zajímat…