zavřít
upravit profil

herec, zpěvák

narozen: 7. 11. 1935 Liptovský Peter, Slovensko  † 7. 10. 2008 Košice, Slovensko

Upravit životopis

Životopis

Slovenský divadelný, filmový i rozhlasový herec Peter Gažo sa narodil 7. novembra 1940 v Liptovskom Petre. V roku 1954 absolvoval Filmovú školu v Čimeliciach.

Pôsobil v divadlách v Spišskej Novej Vsi a v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Od roku 1964 do roku 2001 bol členom činohry Štátneho divadla v Košiciach.

Diváci si ho pamätajú z mnohých divadelných hier, stvárnil množstvo rozmanitých postáv, mal schopnosť dať ľudskú dimenziu aj postavám, ktoré stelesňovali zlo. Zemitá herecká povaha s vitálnou mužnosťou a s vyžarovanou spontánnosťou priniesla Gažovi možnosť hrať v rozprávkach, komédiách, drámach, historických i v psychologických hrách. Návštevníci ho mohli vidieť ako Rogožkina v Dostojevského IDIOTOVI, bol titulným CYRANOM aj RADÚZOM v rovnomenných hrách, alebo Matejom Belom vo ZVONE BEZ VEŽE, Jána Soloviča. Špecifickou oblasťou v jeho hereckéj práci je aj účinkovanie v Shakespearových hrách KOMÉDIA PLNÁ OMYLOV alebo RICHARD III.

Neboli mu cudzie ani role v operetných ci muzikálových predstaveniach, ku ktorým určite patrí jeho Kalchas zo slávnej Offenbachovej KRÁSNEJ HELENY.
Jednou z prvých rolí Gažovy filmografie bol mládenec v Uherovom poetickom snímku JAVOR A JULIANA 1972, vidieť sme ho mohli aj v postave riaditeľa v Zacharovom dramate MUŽ NIE JE ŽIADÚCI 1983. Naposledy hral v TV inscenácii OPOJENIE Z PREMENY 1988

Filmografia:
1998 Opojenie z premeny (TV film)
1996 Nové poriadky (TV film)
1990 Dvor bez slnka (TV film)
1983 Muž nie je žiadúci
1978 Rodinný dom (TV film)
1976 Rozdelení
1972 Javor a Juliana
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Pravdepodobne najviac v pamätiach utkvel svojím skvelým účinkovaním v obľúbenej rozhlasovej relácii MARATÓN, ktorú uvádzal spolu so svojím umeleckým kolegom Jánom Kadom. Prvýkrát znelka tejto humoristickej relácie zaznela v roku 1967 a vtedy mal Peter Gažo 30 rokov. S krátkou prestávkou Slovenský rozhlas vysielal túto reláciu 42 rokov, Peter Gažo v nej naposledy účinkoval 20. septembra 2008.
Okrem Maratónu vystupoval Peter Gažo aj v ďalších rozhlasových hrách a literárno-dramatických reláciách.
Zomrel 7.októbra 2008 v Košiciach.

Ocenenie:
V roku 2004 dostal cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo.

Mohli by vás také zajímat…