zavřít
upravit profil

hudební skladatel a hudební pedagog

narozen: 2. 5. 1925 Vrbice, Karvin  † Prague, Czech Republic

Upravit životopis

Životopis

Prof. Svatopluk Havelka, narozený 2. května 1925 ve Vrbicích, byl český hudební skladatel a hudební pedagog.
Hudbu studoval nejprve soukromě, poté studoval muzikologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Tři roky sloužil během své základní vojenské služby v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. Poté působil jako umělec na ve svobodném povolání.
Ve svých skladbách vtiskl do svého kompozičního stylu i náměty z tzv. Nové hudby jako jsou aleatorika, témbrové plochy a prvky moderní harmonie.
V roce 1990 byl jmenován profesorem skladby na pražské AMU. Zemřel 24. února 2009 v pražské nemocnici po dlouhé a těžké nemoci.

Dílo:

Vážná hudba
programní a symfonické skladby
1955 1. symfonie
1961 Chvála světla, kantáta - Státní cena
1964 Heptameron pro zpěvní hlasy, recitátora a orchestr
1965 Pěna, symfonická báseň
1970 Pyrrhos, symfonie-balet
1974 Hommage ? Hieronymus Bosch, symfonická fantazie
1997 Znamení časů

komorní díla
1976 Nonet
1970 Percussionata pro bicí nástroje

duchovní skladby
1985 Tichá radost pro violu
1986 Disegno pro flétnu
1987 Pocta Fra Angelicovi pro kytaru
1988 Profeteia pro dětský sbor, orchestr a varhany na biblické texty
1991 Rozhovory duše s Bohem pro klarinet a klavír
1989 Jeroným Pražský (Epistola de Magistri Hieronymi de Praga), oratorium, Státní cena
1993 Parenéze pro soprán, klavír a bicí
1992 Skrytá mana a bílý kamének pro dva hráče na bicí nástroje

Filmová a scénická hudba
Jedná se autora hudby k 70 celovečerním hraným a 150 krátkým filmům a k řadě divadelních inscenací


Filmografie, výběr
1956 Honzíkova cesta
1960 Zpívající pudřenka
1963 Až přijde kocour
1964 Táto, sežeň štěně
1966 Kdo chce zabít Jessii
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
1968 Všichni dobří rodáci
1968 Na Žižkově válečném voze
1970 Pane, vy jste vdova!
1970 Ucho
1973 Zatykač na královnu
1976 Marečku, podejte mi pero!
1979 Božská Emma
1979 Princ a Večernice
1988 Nebojsa

Svatopluk Havelka

hudební skladatel a hudební pedagog

Mohli by vás také zajímat…