zavřít
Upravit životopis

Životopis

Slovenská herečka Viera Topinková pochádza z Rimavskej Soboty. V roku 1960 absolvovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Už v rokoch 1952 - 1956 bola členkou Divadla Jonáša Záborského v Prešove, odkiaľ prešla 15. 1. 1958 do Činohry Slovenského národného divadla. Okrem množstva divadelných predstáv si zahrala aj vo filme.

Najvýznamnejšie postavy v Činohre SND:
Sezóna 1961/1962: C. Goldoni: Vejár (Giannina)
Sezóna 1963/1964: S. Mrožek: Moriak (Laura)
Sezóna 1965/1966: W. Shakespeare: Sen noci svätojánskej (Puk)
Sezóna 1967/1968: L. Smoček: Bludisko (Druhá dáma),
L. Smoček: Čudné popoludnie dr. Hvezdoňa Burkeho (Marína)
Sezóna 1970/1971: B. Brecht: Matka Guráž a jej deti (Katrin)
Sezóna 1972/1973: B. Vasiliev: Pokojný úsvit (Soňa Gurvičová)
Sezóna 1973/1974: I. Bukovčan: Sneh nad limbou (Jožka)
Sezóna 1978/1979: J. Kesselring: Brooklynská noc (Marta Brewsterová)
Sezóna 1979/1980: J. B. Moliére: Tartuffe (Dorina)
Sezóna 1984/1985: R. Harwood: Garderobier (Madge)
Sezóna 1987/1988: J. Osborne: Komik (Phoebe Riceová)
Sezóna 1989/1990: Ch. Hampton: Nebezpečné vzťahy (Pani de Volanges)
Sezóna 1996/1997: N. V. Gogoľ: Ženba (Arina Pantelejmonovna),
S. Mrožek: Tango (Eugénia)

Herecká filmografia:
1961 My z deviatej A. (učiteľka)
1964 Pre mňa nehrá blues (Terka)
1967 Rok na dedine (nevesta)
1968 Málka (Michalčíková)
1974 Siroty
1984 O sláve a tráve (Alena)
1985 Tichá radosť (Badeková)
1989 Sýkorka (babička)
1992 Všetko, čo mám rád (matka)
1993 Na Bukvovom dvore
2000 Krajinka (Anna Kišová)

Ocenenia:
1999 prémia Literárneho fondu za postavu Eugénie v inscenácii S. Mrožka Tango
2003 Cena Slovenského literárneho fondu za celoživotnú tvorbu

Mohli by vás také zajímat…