zavřít
Upravit životopis

Životopis

František Dibarbora byl herec, zasloužilý umělec a pedagog. Vystudoval Hudební a dramatickou akademii v Bratislavě u Jana Borodáče, na kterou byl prijat v roce 1934.
Věnoval se také športu, jako fotbalový dorostenec hrával v bratislavském ŠK.Byl to jak komediální tak i trdikomický herec.
Bylti také velice obľíbeným estrádní umělec.
učinkoval jak v televizi,tak i v rozhlase. Byl i pedagogem na VŠMU Zemřel při automobilové nehodě.

Herecká filmografie:
1938: Neporažená armáda (Milan Jurčík)
1947: Uloupená hranice, Varúj...! (baník emigrant)
1948: Znamení kotvy (colný úradník), Bílá tma (stratég), Vlčie diery (Herrmann Thiele)
1949: Čertova stěna
1950: Katka (Dodo Kupčík), Priehrada (Fero)
1952: Dovolená s Andělem (Štefan Pálka), Lazy sa pohli (Kmoško), Mladé srdcia (agent)
1953: V piatok trinásteho (Fero)
1955: Štvorylka (dr. Branecký)
1956: Previerka lásky (majster)
1957: Posledná bosorka (rektor Melchioris), Zemianska česť (Daniel)
1958: Šťastie príde v nedeľu (konferenciér)
1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Piaček), Pán a hvezdár (maliar Mazando)
1960: Skalní v ofsajde (Sekáč)
1961: Predjarie (náčelník väzenia), Zbabelec (Varga)
1962: Výlet po Dunaji (Domasta), Jánošík I-II (sudca Očkayi)
1963: Ivanov (Kosych)
1964: Archimedov zákon (Slávik), Sám vojak v poli (Bertgold)
1965: Odhalenie Alžbety Báthoryčky (Gibala), Smrť prichádza v daždi (dr. Kostolníček), Oko za oko
1966: Majster kat (Tuli-bej), Canarisova krvavá hviezda
1967: Zmluva s diablom (Boroš)
1968: Niet inej cesty (Ostrolúcky), Šíleně smutná princezna (kat), Traja svedkovia (Izák)
1969: Príbehy z lepšej spoločnosti, Portrét Doryana Graya, Slnečný kúpeľ
1970: Pán si neželal nič (hosť z izby č. 23), A. C. Dupin zasahuje
1971: Páni sa zabávajú (Kisbárnaky), Zaprášené histórie - 3. Štatárium, Zaprášené histórie - 6. Snúbenica (Ferenczi), Sedem múdrych majstrov
1972: Kým kohút nezaspieva
1974: Trofej neznámeho strelca (nemecký generál)
1975: Horúčka (tlmočník), Šepkajúci fantom (holič), Schody z mramoru, Zlaté jabĺčko
1976: Pozor, ide Jozefína ... (Tomáš Adam), “Americká tragédia”, Slnko vychádza nad Prašivou
1977: Louis Pasteur, Útek zo zlatej krajiny, Amok, Vzkriesenie Míny
1978: V znamení Merkúra
1979: Smrť šitá na mieru (dr. Kuchár)
1981: Stratená melódia, Mesiac na dedine
1982: Život bez konca
1984: Juchanov klát, Osudná cesta
1985: Albert (Maslovski), Piesočná potvorka, Medulienka
1986: Safari, Frankensteinova teta, Tiene v raji
1987: Pehavý Max a strašidlá, Vojna volov, Dalajláma

Mohli by vás také zajímat…