zavřít
Upravit životopis

Životopis

Profesor Jan Schmid je český herec, režisér, kulturní publicista, textař, výtvarník, ilustrátor, scénárista, dramatik, moderátor, divadelní manažer a organizátor, divadelní pedagog, manžel herečky Jany Synkové.

Jedná se o zakladatele, ředitele a dlouholetého uměleckého vedoucího Studia Ypsilon. Kromě mateřského divadla příležitostně hostuje jakožto režisér v jiných divadlech, mimo jiné také podvakrát v pražském Národním divadle, režíruje v České televizi a v Českém rozhlase. Společně s Janem Lukešem připravuje a moderuje v České televizi Literární magazín 333.

Jakožto výtvarník se věnuje tvorbě plakátů, knižních ilustrací, kostýmnímu výtvarnictví a scénografii.

Na pražské DAMU vyučoval od roku 1971 nejprve externě, od roku 1991 pak interně, v roce 1994 se habilitoval jakožto docent, v roce 2002 byl jmenován profesorem.

Herecká filmografie:
1969 Ovoce stromů rajských jíme
1975 Holka na zabití
1981 Kalamita
1982 Upír z Feratu
1989 Skřivánčí ticho
1994 Pevnost

Knihy:
1985 Léto bude ve čtvrtek
1989 S očima navrch hlavy
1992 Třináct vůní (hry a texty z Ypsilonky)
1995 Jak mě zabil slon
2006 Můj divadelní svět
2008 Nejen prstem po mapě

Divadelní hry:
1969 O tom jak ona
1975 Třináct vůní
1974 Michelangelo Buonarotti
1978 Život a smrt K. H. Máchy
1981 Outsider
1985 Večírek
2000 Praha stověžatá

Monografie:
2006 Jan Schmid, režisér, principál a tvůrce slohu, Nakladatel: Pražská scéna, edice: Režie; ISBN: 80-86102-45-9, EAN: 9788086102450

Jan Schmid

83 let, herec, režisér, výtvarník, divadelní pedagog

Mohli by vás také zajímat…