zavřít
Upravit životopis

Životopis

Michal Tučný byl český zpěvák, jedna z legend české country music (často byl označován za jejího krále). Byl vyučen prodavačem (sám se o tom v několika písních zmiňuje). Maturitní zkoušky složil v roce 1965 na obchodní škole. V dětství hrával na klavír.

Příčinou smrti byla rakovina jater. Pohřben je v jihočeských Hošticích u Volyně, kde je na jeho počest pojmenováno náměstí. Jeho hrob zdobí kámen v podobě klobouku, na kterém stále hoří svíčky.

Skupiny, v nichž Tučný vystupoval
- Rangers
- Rivals
- Greenhorns
- Fešáci
- Tučňáci
(před svou smrtí krátce hostoval a vystupoval s českobudějovickou skupinou Weekend)

Diskografie
Greenhorns
- Písně amerického Západu (1970)
- Greenhorns '71 (1971)
- Zelenáči - Greenhorns '72 (1972)
- Hromskej den Zelenáčů (1973)
- Písně větru z hor (1974)

Fešáci:
- Ostrov Fešáků (1975)

Tučňáci:
- Poslední kovboj (1982)
- Rattlesnake Annie & Michal Tucny & Tucnaci & Anka Chrestys &
- Posledni kovboj (1983)
- Stodola Michala Tučného (1984)
- Jak chcete žít bez koní (1985)
- Jak to doopravdy bylo s Babinským (1986)
- Starýho psa novým kouskům nenaučíš (1987)
- Country kolotoč (1988)
- Medicinman (1991)
- Kosmickej vandr (1996)
- Jižanský rok (1994)

- Šťastné staré slunce (1995)

- Master serie
- Michal Tučný
- Michal Tučný & přátelé
- No. 55 - disc 2
- No. 55 - disc 1
- Odjíždím v dál
- Po cestách toulavých (1995)
- Rád se brouzdám rosou
- Snídaně v trávě
- Tam u nebeských bran
- Ve Valdickém lapáku (Live 10.11.'90)
- Fešáci - Ostrov Fešáků

Nejslavnější hity
- Blízko Little Big Hornu
- Červená řeka
- Prodavač
- Báječná ženská
- Pověste ho vejš
- Poslední kovboj
- Všichni jsou už v mexiku
- Tam u nebeských bran