Nigella Lawson

spisovatelka, publicistka, kuchařka, gurmánka

Narození:
6. ledna 1960
Věk:
64 let
Nigella Lusy Lawson se narodila 6. ledna roku 1960 v Anglii v Londýně. Její otec, baron Nigel Lawson, byl významným politikem za vlády Margaret Thatcherové. Matka Vanessa (Salmon) Lawson, její rodina vlastnila potravinové impérium Lyons Coffee...

Životopis

Nigella Lusy Lawson se narodila 6. ledna roku 1960 v Anglii v Londýně. Její otec, baron Nigel Lawson, byl významným politikem za vlády Margaret Thatcherové. Matka Vanessa (Salmon) Lawson, její rodina vlastnila potravinové impérium Lyons Coffee House.

Nigella byla velice tiché a introvertní dítě, ale velmi nadané. Jako vášnivý čtenář se dostala na universitu v Oxfordu, kde docházela na Lady Margaret Hall College a získala zde titul středověkých a moderních jazyků.

V polovině osmdesátých let začala pracovat pro Sunday Times jako zástupce literárního redaktora. A zároveň odstartovala spisovatelské povolání na volné noze.

V roce 1985, poté co si vyvinula vášeň pro jídlo, se stala kritikem v časopisu The Spectator magazine's restaurant.

Nakonec řídila potravinové sloupky pro The New York Times. A byla jmenována editorem potravin v Brithis Vouge.

V roce 1992 si v Benátkách vzala svého kolegu redaktora a spisovatele Johna Diamonda.

Měli spolu dvě děti jménem Cosima a Bruno. Manžel John Diamond jí velmi podporoval a pomáhal jí formovat svou image. Právě kvůli němu začala vydávat své budoucí kuchařky a postupně si budovat popularitu.

V roce 1998 publikovala svou první knihu ‘How to eat: The Pleasures and Principles of Good Food'.

Kuchařská celebrita v pravém slova smyslu se z ní ale stala, až se objevila na televizních obrazovkách s její vlastní cooking show.

Zároveň vydala i další knihu – 'Nigella Bites'.

V roce 2000 Nigella obrátila pozornost na umění pečení a vydala knihu: 'How To Be A Domestic Goddess'. Kniha se ukázala být dalším obrovským úspěchem a byla zvolena za nejlepší Kuchařskou knihu roku Cechu potravinářských spisovatelů v roce 2001.

Život jí ale moc nepřál a svůj život obrátila na rodinu. Rakovina, která sužuje její rodinu postihla i jejího manžela.V roce 1993 jí zemřela sestra na rakovinu prsu. Matka zemřela na rakovinu jater. Její manžel John Diamond onemocněl rakovinou krku, kterou mu diagnostikovali v roce 1997, v roce 2001 své nemoci podlehl. Nigella Lawson zůstala sama se dvěma dětmi.

Poté co se přenesla přes smrt manžela. Měla další úspěšný seriál po vzoru knihy 'Forever Summer with Nigella' v roce 2002.

Ve svých pořadech Nigella nechávala nahlédnout i do svého soukromí. Natáčelo se v její kuchyni, v pořadu se objevovala její rodina a přátelé.

V rce 2003 si vzala bohatého avšak neslavného umělce a sběratele, Charelse Saatchiho. A další rok publikovala dalšími knihami, ‚Feast: Food That Celebrates‘ a 'Nigella Kitchen: Recipes From the Heart of the Home'. Prodala milióny kopií jejích knih po celém světě.

TV show ‚Nigella Christmas Kitchen‘, která vysílala na konci roku 2006. Získala rekordní hodnocení a Nigella dostala druhou cenu World Food Adward v roce 2007.

13 dílná série ‚Nigella Express‘ odstartovala v září roku 2007. V pořadu lidem ukazuje jednoduchá a rychlá jídla. ‚Nigella Expres‘ představoval další ohromný úspěch. Doprovodná kniha, která byla taktéž vydaná v rce 2007 se stala bestsellerem. Tato kniha byla také první, která byla přeložena do češtiny jako: 'Vaříme Expres‘ vydána v roce 2009.

V roce 2010 vystupovala v další 13 epizodách ‚Nigella’s kitchen‘.

V roce 2013 se objevily fotky, jak její manžel Saatchi chytil svou manželku Nigellu Lawson za krk v Lodýnské restauraci Mayfair. Saanchi odešel viditelně rozrušený. Na to obrdržel policejní varovaní za napadení. Brzy na to oznámil plány k rozvodu. Saatchi a Lawsonová se rozvedli v červenci 2013.

Její poslední knihou je: 'Nigellissima: Instant Italian Inspiration‘ a zároveň i TV show 'Nigellissima‘, která má 7 epizod, Představuje tu italskou kuchyni.

Nyní působí jako výkonná producentka a porotkyně na ABC soutěži 'The Taste‘.

Nigella je mezi svými příznivci opravdu oblíbená, nejen proto, jak skvěle a chutně umí připravit jídlo, ale i proto jakým způsobem si ho umí vychutnat. Bez výčitek a s chutí.