zavřít
Upravit životopis

Životopis

Výrazná tvář britského poválečného filmu, velký klaun a mistr krkolomných pádů Norman Wisdom přišel do filmu z divadla a televize.

Výrazněji uspěl až v roce 1953 ve snímku Problémy v obchoďáku (Trouble in Store). Za svůj výkon tehdy získal cenu BAFTA v kategorii Nejtalentovanější začínající herec. Vytvořil typickou postavu malého človíčka stojícího proti celému světu, ovšem ztvárnil ho s jadrností a za pomoci taškařic plných gagů. Uplatnil ji i v řadě dalších filmů, mj. vyrobených společností Rank. Právě z její produkce vyšel i snímek Zásah v pravou chvíli, který zaznamenal největší divácký úspěch v celé Wisdomově kariéře a v době svého uvedení v Londýně lámal rekordy v návštěvnosti.

Filmografie:

1991 Dvojité X - Název hry
1969 Stalo se v Southportu
1968 Noc, kdy přepadli kabaret Minských ..... Chick Williams
1963 Zásah v pravou chvíli ..... Pitkin
1962 Na obchůzce ..... Norman Pitkin//Giulio Napolitani
1960 Buldočí plémě ..... Norman Puckle
1957 Kapička štěstí ..... Norman Hackett

Mohli by vás také zajímat…