zavřít
Upravit životopis

Životopis

Radovan Lukavský byl jednou z nejvýraznějších osobností našeho hereckého umění, filmový, televizní a hlavně divadelní herec.

Radovan Lukavský se narodil do herecké rodiny. Jeho matka, ochotnická herečka Marie Lukavská, vedla svého syna od malička ke křesťanství, proto se chtěl Radovan v mládí stát knězem, později pak chtěl být profesorem češtiny a fransouzštiny a se studenty chtěl dělat divadlo. Za 2. světové války, během Lukavského studia ve druhém ročníku filozofické fakulty, zavřeli Němci vysoké školy. Lukavský pracoval jako telegrafista na nádraží v Českém Brodě. Začal uvažovat o studiu na herecké konzervatoři, neboť střední školy zavřené nebyly. Studium sice začal, ale byl nuceně nasazen v Německu. Po skončení války dostudoval jak filozofickou fakultu, tak i hereckou konzervatoř.

Radovan Lukavský se podílel se na založení divadla DISK. Do roku 1957 působil v Městském divadle na Vinohradech a v Městských divadlech pražských, poté se stal členem činohry Národního divadla.

Jako herec proslul Radovan Lukavský především dokonalým hlasovým projevem. Významná byla Lukavského pedagogická činnost, když jako profesor působil na herecké konzervatoři, DAMU i FAMU.

V březnu roku 1997 byla Radovanu Lukavskému udělena Cena Thálie za celoživotní jevištní mistrovství. Ve svých pětaosmdesáti letech společně s vnučkou Klárou sepsal autobiografickou knihu nazvanou „Rozhovory s dědečkem“, která vyšla na podzim roku 2005. Bývalý prezident České republiky udělil Radovanu Lukavskému Medaili za zásluhy.

Radovan Lukavský patřil ke generaci herců, kteří na divadelní jeviště vstoupili ve čtyřicátých letech 20. století. Byla to výjimečná společnost - Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Dana Medřická nebo Rudolf Hrušínský.

Radovan Lukavský si zahrál si řadu rolí v inscenacích divadelní klasiky. Poprvé na sebe upozornil při angažmá v Divadle na Vinohradech v roli Mladého muže z dneška ve Frischově Čínské zdi, u Frejky si zahrál titulní roli ve Figarově svatbě. Později v Městských divadlech pražských zazářil jako Moliérův Misantrop.

V Národním divadle hrál Radovan Lukavský např. v Hrubínově Srpnové neděli, v Topolově Konci masopustu, v Krejčově inscenaci Romea a Julie, ale také v Dykově Zmoudření Dona Quijota, Othellovi a v dalších slavných rolích.

Obchodník s deštěm - velkou událostí divadelního světa byla v padesátých letech inscenace hry Richarda Nashe Obchodník s deštěm, kterou v Městských divadlech pražských režíroval herec Rudolf Hrušínský. Lukavský si v ní zahrál Samka, který byl kritikou vyzdvihován, neboť: „Na malé ploše dokázal vytvořit jímavý osud lidského vzestupu a pádu.“

Hamlet - hru uvedlo Národní divadlo, hlavní role byla připravena pro Karla Högera, Lukavský měl hrát Horatia. Höger roli Hamleta odmítl, protože se chtěl věnovat současným postavám. Lukavský tak povýšil na Hamleta, díky kterému se mu podařilo Národní divadlo dobýt.

Poslední rolí Radovana Lukavského byla postava d´Artagnana ve hře Cyrano z Bergeraku, kterou uvedlo Národní divadlo 17. února 2008.

I přes spolupráci s televizí či rozhlasem patřil život Radovana Lukavského divadlu. Jeho herecké výkony formovaly tvář české scény. Napsal knihu Teorie mluveného slova a v roce 1995 byl jmenován profesorem herectví.

Vztah Radovana Lukavského k prknům, která znamenají svět, dokládá jedna z hercových myšlenek: „Když jsem o herectví přemýšlel, došel jsem k závěru, že jej lze brát buďto jako zaměstnání, nebo jako povolání, nebo jako poslání. Jak říká Oscar Wilde: herec je buď sluha boží nebo kašpar. Snažil jsem se brát herectví jako poslání.“

Lukavského herecké umění uchoval pro budoucí generace také film a televize. Na filmovém plátně se nejprve objevoval v rázných a spravedlivých chlapských postavách, jakou byl jeho poručík Kott v Králi Šumavy, nebo v rolích věcných a rozhodných intelektuálů, jakým byl jeho velitel vesmírné lodi ze sci-fi Ikarie XB1.

Filmografie:
Jan Hus - 1954, 1. díl historické trilogie, režie Otakar Vávra
Honzíkova cesta - 1956, pro děti, režie Milan Vošmík
Dědeček automobil - 1956, komedie, režie Alfréd Radok
Proti všem - 1957, 3. díl historické trilogie, režie Otakar Vávra
Smrt v sedle - 1958, kriminální, režie Jindřich Polák
Král Šumavy - 1959, drama, režie Karel Kachyňa
Pouta - 1960, baladický příběh, režie Karel Kachyňa

Muž z prvního století - 1961, sci-fi, režie Oldřich Lipský
Ikarie XB 1 - 1963, sci-fi, režie Jindřich Polák
Případ pro začínajícího kata - 1969, drama, režie Pavel Juráček
F. L. Věk - 1971, historický seriál, režie František Filip
Malá mořská víla - 1976, pohádka, režie Karel Kachyňa
Svítalo celou noc - 1980, válečné drama, režie Václav Matějka
Rukojmí v Bella Vista - 1980, kriminální, ze seriálu 30 případů majora Zemana, režie Jiří Sequens

Opera ve vinici - 1981, baladický příběh, režie Jaromil Jireš
Skalpel, prosím - 1985, drama, režie Jiří Svoboda
O perlové panně - 1997, pohádka, režie Vladimír Drha
Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště - 2005, komedie, režie Vladimír Morávek

Další role:
Cirkus Humberto - seriál
My z konce světa - seriál
Synové a dcery Jakuba skláře - seriál
Dobrodružství kriminalistiky - seriál

Mohli by vás také zajímat…